[rev_slider Utopia]

Maintain our happiness; take care about the Future. Insiders en wie zijn prachtige lezing Dwergen en Titanen reeds gezien heeft, weten dat Pieter Bosseloo al een tijdje met een eigen karper kweekproject bezig is. Zijn en onze makker Gilles Lambert filmde onlangs een afvissing van een van de kweekvissen. Het resultaat daarvan krijgen jullie in primeur op deze Monkey Climberblog te zien. Maar sta Pieter zelf toe eerst een woordje uitleg te geven.

Facts

Wat u te zien krijgt is slechts het begin… ik ben zelf heel erg benieuwd waar dit allemaal gaat eindigen. Jaarlijks worden een 1000-tal prachtige karperkindjes gekweekt, waar vanaf 2015 nog een 200-tal karpers van 1à 2kg op jaarbasis zullen bijkomen. Bovendien zwemmen er momenteel op verschillende syndicaatwateren van deze karpers rond, wat ons op relatief korte termijn een duidelijk beeld zal geven van de potentie ervan.

Dit zijn behoorlijk wat goudklompjes, maar het gebeurt allemaal op erg amateuristische basis. Onze prioriteit gaat uit naar het kweken van zo veel mogelijk prachtig beschube vissen die ook goede groei en overlevingskansen hebben. Een specifieke bloedlijn heeft daarentegen (nog) geen prioriteit. Het unieke aan dit project ligt in het feit dat alles op een zeer natuurlijke wijze gebeurt, waardoor het Darwinistische principe van natuurlijke selectie gewaarborgd blijft. Moest iemand met veel verstand van zaken een goede tip kunnen geven om dit project met beperkte middelen nog meer de hoogte in te tillen, voel je vrij om mij daarover te contacteren (bosseloo.pieter@gmail.com).

Main perspective

Het ziet er allemaal heel erg mooi uit, en dat is het zeker, maar het is ook een lange en hobbelige weg hiernaartoe geweest. De roots van dit project situeren zich 4 jaar geleden, in de vruchtbare bodem van de provincie Vlaams-Brabant. Het heeft naast bergen van tijd ook veel lobbywerk en persoonlijke investeringen geëist om het project tot op het niveau te tillen waar het nu staat. Natuurlijk hebben we onderweg ook enorm genoten, daar zijn geen woorden voor nodig.
Door een samenloop van omstandigheden kreeg ik deze mogelijkheid, en zo een kans konden wij gewoon niet laten liggen. Dit was een kans om heel wat prachtige karpertjes te kweken, karpertjes waar het in onze contreien aan ontbreekt. Ik moest… ik zou… ik heb!

Laat mij vanaf het begin heel duidelijk zijn; dit is géén commercieel project. Het is wel een streefdoel om het project vanaf dit jaar zelfbedruipend te maken. Zo zullen er vanaf 2014 elk jaar een deel vissen verkocht worden om de kosten te dragen. De overige exemplaren zullen een lang en gelukkig leven gaan leiden in verschillende onbenoemde Vlaamse plassen. Op deze manier zullen wij in de toekomst een mooi aantal viswateren verrijken, en wie weet valt er ooit wel eens een samenwerking met officiële instanties uit de bus. Vandaag is het immers nog steeds illegaal om in België uit eigen initiatief vis uit te zetten op openbare wateren!

Utopia

Het is allemaal meer ethisch dan commercieel geladen. Wij hopen hiermee mensen te inspireren. Niet om hetzelfde te gaan doen, maar om een meer ruime beleving van het karpervissen te ontwikkelen. Deze video toont een grote liefde voor de karper ‘an sich’, als een mooi deeltje van een prachtige natuur. Liefde voor de schoonheid van, en liefde voor de variatie in de natuur. Deze liefde bereikt een extatisch hoogtepunt wanneer wij geconfronteerd worden met haar extremiteiten. Niet alleen in deze exreem beschubde spiegeltjes, maar evenzeer in een extreem groot en mooi exemplaar.

Utopia kent een bewust naïef doel, net als heel mijn persoonlijkheid. Ik strijd graag voor mijn dromen, waardoor anderen mij naïef gaan noemen. Maar ik geloof liever op een naïeve manier in idealen dan te zitten zagen en klagen vanachter mijn computerscherm, zonder iets te ondernemen. Op deze manier beleef ik gewoon veel meer dan wanneer ik mij bij voorbaat al zou afsluiten voor iets omdat het idee wat onnozel of onrealistisch klinkt.
Tot slot wil ik graag iedereen bedanken die ons onderweg geholpen heeft:

– Exclusive Baits, voor het vele visvoeder en de eensgezindheid;
– KSN regio Zwolle, voor de algehele ondersteuning het voorbije jaar;
– de helpende handen bij de afvissingen.

Pieter Bosseloo
Gilles Lambert
Tom Cochet

Enjoy!

1 Comment

 1. Bervoets Jenthe

  Allereerst vind ik uw initiatief heel mooi, ik heb zelf ook al aan een dergelijke organisatie gedacht. Aangezien ik nog maar 18 ben en dus nog studeer is dit niet echt mogelijk. Wel heb ik thuis een vijvertje gemaakt met een 10-tal van dezelfde spiegelkarpers (valkenswaardspiegels gekruist met Duitse spiegels om ze hoger en zwaarder te maken). Mijn vijvertje zal zeker wel kleiner zijn en minder professioneel, maar het komt toch een beetje overeen geloof ik.
  U zegt dat het illegaal is om vissen uit te zetten in openbare wateren, misschien is het dan mogelijk om samen met de staat (misschien het segment dat zich bezig houdt met de viswateren) een project op te starten waarbij zij een deel financieren. U kan dan weer het kweekproces en het uitzetten van de vissen op u nemen. Misschien is het dan zelfs wel mogelijk om een beetje sneller te groeien en zo zelf er ook nog geld mee te verdienen? Zodat u er meer mee bezig kan zijn zelfs?
  Alleszinds is het een prachtig initiatief dat zeker de steun van zowel dierenliefhebbers als alle vissers (die de vissen sowieso liefhebben) moet krijgen. Ik heb nu een kleine visie gegeven die ik er al een beetje op had, u ziet zelf maar of u deze interessant vindt (en eventueel haalbaar?).
  Met vriendelijke groet
  Jenthe

Leave a Reply