Een goede maand terug postten we hier het eerste deel van een exclusief interview met Nash bait boss Gary Bayes, iets wat door jullie erg gesmaakt werd. Hierbij alvast het langverwachte tweede en laatste deel! Enjoy!

Klopt het als we stellen dat de Europese regelgeving het je de laatste jaren absoluut niet makkelijk gemaakt heeft? En dat dat consequenties heeft op het aas dat je maakt?
“Dat is in zekere zin zeker zo, maar eenmaal je die complexe regelgeving die enkele jaren terug is doorgevoerd volledig begrijpt, is het eigenlijk niet zo moeilijk. Je moet er alleen pakken tijd in steken om alles nauwkeurig te regelen, en daarna ook nog om up-to-date te blijven met de continue veranderingen die er zijn. Het grootste probleem is eigenlijk de verpakking zelf, waarop je de samenstelling en nog tal van andere wettelijke verplichtingen dient te vermelden. Op een kleine zak van 200 gram bijvoorbeeld moeten daarvan ook nog eens vijf vertalingen op passen – want dezer dagen breek je de wet als een product wordt verkocht in een land waarvan de taal niet op de verpakking staat. Straks moeten we bij een flesje flavour haast met een bijsluiter zoals in de apotheek gaan werken! En wees maar zeker: aas kan én wordt uit de rekken genomen als het niet voldoet aan de regelgeving. Elke zak boilies heeft nu een uniek lotnummer zodat het kan worden getraceerd, en heeft een houdbaarheidsdatum alsook een ingrediëntensamenstelling. We moeten per product betalen voor een analyse die door een onafhankelijke laboratorium dient uitgevoerd te worden – dus bijvoorbeeld een andere analyse voor elk van de Instant Action boilies, plus nog een ander voor de corresponderende pop-ups, bait soaks, grondvoer, alles. Voordat we iets kunnen produceren om te verkopen moeten we een recept finaal goedkeuren zodat we het later niet kunnen veranderen, omdat de analyse dan verkeerd zou zijn. Dit maakt het tegenwoordig heel moeilijk voor de kleinere aasfirma’s. Let op, zelf hou ik wel van het idee dat mensen kunnen zien wat er in het aas zit als ze geïnteresseerd zijn.”

taste test 1

“Als we bij Nash een vrachtwagen vullen met boilies, is dat 24 ton en dat heeft ¼ miljoen eitjes gekost om te rollen…”

Wat zijn de grote boiliemarkten van vandaag?
“Benelux is de grootste markt in Europa, karper- en witvissers houden er van Engelse producten, de Tsjechische Republiek wordt steeds groter en we hebben ook veel aan Rusland verkocht. Ik heb enorme orders uitgerold voor de meeste landen, maar Nederland en België zijn het meest consistent. Op een keer hadden we een order uit Kroatië. Ik vond dat een beetje raar omdat we niets over hen wisten en ik dacht dat ze nog steeds in oorlog waren – nu is het een bekend land om op karper te vissen natuurlijk. De omvang van de productie bij NashBaits is iets wat veel mensen gewoonweg niet kunnen snappen – als we een vrachtwagen met boilies te vullen, is dat 24 ton en dat heeft ¼ miljoen eitjes gekost om te rollen!”

DSC01477

DSC01480

Bulk production requires bulk ingredients

Wat is het belangrijkste aspect over aas dat de gemiddelde karpervisser volgens jou niet begrijpt?
“Haha, het gros begrijpt waarschijnlijk meer van het voeren, dan van het voer zelf. Jarenlang visten we met ongeveer 50 bollies rond het haakaas (nvdr.: zelf nog de tijd meegemaakt waarbij we het aantal voerboilies telden in plaats van kilo’s te dumpen) en niemand dacht er verder over na. Als je ze goed voert heb je alleen maar een goeie zak goed aas nodig aas nodig, weinig en regelmatig – wie voert anno 2017 nog dagelijks, of meerdere keren daags. Het is een verandering die de meeste karpervissers terug zouden moeten omarmen…”

Nog eentje over aaskeuze. Wat kan jouw voorkeur steeds genieten?
“Wees niet bang om deeg te gebruiken. Ik gebruik altijd een klein beetje en sommige van mijn vrienden zullen nooit uitwerpen zonder deeg rond hun haakaas te doen. Onze Cultured Hookbaits zijn een gemakkelijke variant op dat thema, dé manier om het zelfde soort effect te verkrijgen – waarschijnlijk zelfs beter.”

2515

Zonder te willen opscheppen, maar wat zijn jouw persoonlijke records?
“Ok, maar wel in ponden dan: spiegel 61 lb 2 oz (nvdr.: de befaamde Two Tone), schubs van 39 lb 14 oz in Engeland en 40 lb-plus karper in het buitenland, kopvoorn 5 lb 6 oz, voorn 3 lb ½ oz, baars 4 lb 12 oz, zeelt 8 lb 14 oz, brasem 15 lb 12 oz in een brace van 15s, ruisvoorn 2 lb 10 oz, barbeel 11 lb in een brace van 11s, paling 3 lb 14 oz, snoek 24 lb, tarpon 190 lb, meerval 214 pond.”

Als het op Nash Tackle aankomt, wat mag er dan niet ontbreken?
Fang Twisters, ik gebruikt ze al sinds we ze begonnen te verkopen. Ik heb zelfs de eerste partij samples nog gebruikt. Ik prijs ze echt aan, ze zijn mijn eerste keuze voor zowel pop-ups als bodemaas. Cling-On Tungsten Tubing is nog zoiets, zoveel mogelijk gebruik ervan naargelang de situatie het me toelaat, bij voorkeur met een Weed Lead Clip en een Combilink onderlijn. Meestal gebruik ik trouwens zware peerloden. Ik ben gestopt met het gebruiken van kleine loden, ik miste teveel beten. Ik gebruik makkelijk tot 6 oz, en net dat maakt een groot verschil. Ik ben ervan overtuigd dat je meer beten hebt op zwaardere loden!”

Hoe forceer jij aanbeten bij dunne bezettingen, zoals destijds op Fen Drayton?
“De meeste mensen grijpen terug naar pop-ups of iets anders dan wat ze voederen, zoals een snowman bijvoorbeeld. Maar zelden vissen ze met wat ze echt voeren. Ik zorg dat ik steeds minstens 1 of 2 hengels uit liggen heb met exact datgene waarmee ik voeder. Cultured Hookbaits gebruik ik dan als variatie op het thema: ze zijn zeer afwijkend, met een fenomenale aantrekkingskracht van de haast levende coating. Het gaat bij deze speciale haakaasjes niet om kleur, maar om immens veel voedselsignalen; ze stimuleren de zintuigen van een karper zo veel meer dan standaard haakaas dat kan doen.”

old days testing

Wat zijn jouw favoriete plekjes en waarom?
Fen Drayton torenhoog favoriet toch wel. Ik hou van mijn eigen waters (nvdr.: Bayeswater, googlen!), maar ik ben mezelf op dit eigenste moment een beetje verloren in termen van where to go to. Over het algemeen ga ik graag ergens vissen waar ik niet gehinderd word door andere mensen. Ik heb liever rust en stilte.”

Vertel ons iets over Gary Bayes buiten Nash…
“Ah, alles heeft steeds ergens met vissen te maken, geen illusies hier. Elke vakantie moet er wat met vissen worden gedaan, ik ben trouwens net terug van de rivier Ebro. Ik werk ook graag aan mijn waters: het bouwen van stekken, het planten van bomen. Ik heb nog geïnformeerd voor twee nieuwe locaties, Fen en een ander klein water in Essex. Het creëren van een top water en louter de mensen zien lachen die met een persoonlijk record voor de camera’s staan is een onovertroffen gevoel. Het is beter dan ik ze zelf zou vangen.

Wayne Cutting with Bayeswaters first 40 at 40.06
Ik lees misdaadromans, ik hield van schrijven en daar ben ik terug een beetje in geraakt. Ik hou ervan dat mijn tuin er mooi uitziet en ik hou ook van de vissen te bekijken thuis. Ik hou er ook van dingen te bouwen, maar alleen als het een nut heeft. Ik hou niet van drukte en ik hou niet van steden, dichter dan de M25 kom ik niet bij Londen. De enige stad die ik ooit heb leuk vond was Sydney; veel open ruimtes, een haven en overal vis.”

Resterende ambities?
“Ik wil graag mijn persoonlijke records blijven breken. We hebben Nashbait verhuisd wat ik heel spannend vindt. Nieuwe machines, nieuwe gebouwen … Ik geniet echt van het werken op dit moment, zelfs van de verschrikkelijke jobs zoals het uitzoeken van de EU-regelgeving waar we het eerder over hadden.”

“Wie mij contacteert op info@nashtackle.co.uk met vragen over aas krijgt steeds een eerlijk antwoord van me. True story!”

Kunnen mensen jou rechtstreeks contacteren?
“Ik hou mezelf voor mezelf, maar ik antwoord altijd op authentieke aasgerelateerde vragen. Ik kan niet voor iemand de vis aan de haak hangen om het wat plastisch uit te drukken, maar ik kan proberen te helpen. Vragen over aas e.d. mogen steeds gestuurd worden naar info@nashtackle.co.uk en ze komen zo bij mij terecht.

Het is alweer een tijdje geleden, maar in december 2013 liet Gary een make-over van zich uitvoeren voor het goede doel, waarmee hij 2.500 ophaalde voor het goede doel. Meer bepaald voor Little Havens Hospice, een organisatie die rust en levenseindezorg biedt aan ernstig zieke kinderen in Essex. Gary, een van de karperwereld’s meest gerenommeerde vuilakken, werd omgevormd van een fluor getint, smaak geïmpregneerd figuur, met ingrediënten in zijn haar, naar een knappe gebruinde Gary Barlow Lookey-likey. Respect Mr Bayes!!

makeover 3