Voor de Facebookverslaafden die rap even de foto’s komen doorscrollen: eerst even een samenvatting zodat zij spoedig kunnen weerkeren naar hun veilige basis… De standaardprofielen en de voorgekauwde opmaak van social media doen trouwens veel creativiteit teniet gaan! Vastgeroeste preferentie van uniformiteit is het resultaat van jarenlange eenheidskoek. Dan wordt het ook lastig om passie van commercieel te scheiden. Daarom een visie die nergens op slaat, maar sommigen wel aan het denken kan zetten om zo de eigen visie te verruimen volgens eigen interpretatie. Zodat we, mits wat feedback, misschien van elkaar kunnen leren.

Dus..

Less is more

Oftewel, doe maar gewoon. Of gewoon doen wat je denkt dat goed is. Maar wat is goed? Wie zal het zeggen?! Ieder zijn ding, maar de gloriedagen van de social media zijn reeds gepasseerd. Sorry boys and girls maar trop is trop! Voor mij geen Carpangling social media pages meer waar de communicatiestijl meer weg heeft van gangsterrap, louter om average op te hemelen tot werelds! Want per slot van rekening mag je in de karperwereld wereldberoemd zijn, dan komt dat neer op bekendheid bij 0,001% van de totale bevolking. Wie? Ah die mens die dagen in een tent ligt te stinken om een vis te vangen om deze terug te zetten na het nemen van wat platen??? (wtf, we zitten al een decennium in de wereld van het digitale tijdperk hoor, de gevoelige plaat is gewoon een sensor ondertussen..). Eindbaas! Nope… Onlangs had ik het geluk om in een gesprek verwikkeld te raken met iemand die iedereen kent en toch geen Facebookaccount heeft. Die mens heeft in zijn notitieboek genoteerd hoeveel vissen op jouw en je collega’s hun stek springen terwijl jij voor de tigste keer dezelfde tijdlijnfeeds vernieuwd hebt maar wel wat plonsen gehoord hebt in de buurt, maar het waren misschien de meerkoeten die aan het vechten waren voor 1 van je boilies! Niemand ziet zijn vangsten op Fakebook verschijnen en toch hebben we allen respect voor wie hij is… Of is het de mystiek rond het onbekende van zijn succes, wat hem net het respect doet krijgen? Wie? (nvdr.: we know 🙂

Eén van de lucky shots tijdens het observeren…

Ik zeg maar wat, of misschien spreek ik uit de biecht. Ik ben geen nillies kid en misschien was ik wat naïef wat betreft heel het social media gebeuren. Ow, een vriendschapverzoek, cool, voegen we ff toe.. Altijd beleefd blijven! Maar een paar honderd karpervissende Facebookvrienden verder begin je je toch af te vragen of we allemaal apathisch zitten te scrollen om mee te gluren, maar de duim omhoog geven is toch maar wat vermoeiend.. Lekker sfeerbeeld van het water posten, want je vrienden kan je wel vertrouwen. Ow ja, die honderden andere nobele onbekende karpervissers buiten rekening genomen. Zal lekker gezellig zijn op de put. Lesje geleerd! Dan kunnen we de breedhoeklens die enkel dient voor landschapsfotografie ook al thuislaten 🙂

Ga toch lekker vissen, gast! Ok, eerst ff naar de viswinkel, zakje fabrieksbollen, paar pakjes haken, wartels, paar geschilderde loden uit Engeland, euh China. Dan nog te zwijgen over de hardware als tenten, stokken, etc die met wat geluk na een jaar nog niet uiteen gevallen zijn… En toch kom je met een zakje spul buiten dat je niet ziet staan en heb je net 100 euro achtergelaten! Als de Pond sterk stond en de prijzen daarom stegen, maar nu de Pond zwak staat dan verwacht je nu toch een prijsdaling? Tegenwoordig zijn er bedrijven die 7.95 vragen voor een pakje haken! Die gasten vangen ze wat, ofwat? Maar die vangsten zie je nergens op Facebook…

Vorig jaar was mijn dieptepunt, alles klaar met commercieel gedoe. Ik had niet het gevoel dat het verhaal van de huisman die vis vangt op homemade boilies van een klein bedrijf op kon tegen het marketingmechanisme van de fabrieksbol. Net klaar, begint er een onbekende Duitser tegen me te zagen over een ‘sponsoring’ (je weet wel, je doet vanalles en krijgt wat spul). Wie? Ah, da’s die mens die de haken verkoopt die ik gebruik tijdens het obstakelvissen. 4.4 voor een pakske haken, niet in Pond maar in Euro geteld voor 11 haken. Goed zot! Toch eens die site bekijken. Prijzen uit de jaren stillekes en een beperkt gamma, pff!!! Of misschien is die mens niet bezig met het bedenken van problemen waarvoor hij de oplossing in China kan laten produceren?!

Is er nog iemand aan het lezen, of zouden ze alweer bezig zijn met het vernieuwen van de herhaling van dezelfde tijdlijn?

Beetje braggelen met een mediablog, nee Fakebook, zo willen de mensen de pap ingelepeld krijgen tegenwoordig! Is er nog iemand aan het lezen, of zouden ze alweer bezig zijn met het vernieuwen van de herhaling van dezelfde tijdlijn. Hoeveel interessante posts komen er per dag online? Maar ondertussen is Carpleads Benelux wel een gezellig team met onder meer verschillende huisvaders die meer kunnen dan op het knopje van een camera drukken. Er zijn überhaupt in heel het karperwereldje maar enkele fotografen die beseffen dat een macrolens pas op zijn best is vanaf f8.0 tot f16, ook Chinees voor sommigen…

Het werkt wel

Degelijke producten, eerlijke prijzen, beperkt marketingbudget en gestage groei. Kijk naar Monkey Climber, ondertussen een gerenommeerd blad met een leuke kledinglijn dat vijf jaar geleden met een kritische blik bekeken werd en door sommigen gewoon voorbijgelopen. Maar ondertussen is de halve karperwereld op de kar gesprongen. Bestaan er croque monsieur machines met een aap op en verkoopt elke ietwat entrepreneur kaki joggings met een karperlogo op! Om maar te zwijgen over hengelsportmerken die tegenwoordig meer op een schoenwinkel lijken dan waar ze eigenlijk voor staan. Jezelf een boilieboer noemen als boilies in het fabriek aankoopt om er zelf een logo op te plakken is me toch een brug te ver. No offence!

Doen wat je graag doet

In de boom klauteren om er uren te observeren en dan op 5 minuten toe te slaan. ‘s Nachts met de vouwboot roeien en ondertussen op de dieptemeter gluren. Rondrijden naar 10 waters om misschien een paar happige karpers met de korst te verschalken. Gepakt worden door de kasteelheer en zijn persoonlijke veldwachter omdat je per sé moest gaan verifiëren of die vijver achterin zijn domein wel visloos was. En ondertussen nog alles ff filmen om een promofilmpje te maken! NOT!

Ik moet toegeven, de eerste sessie op een nieuw water is bij mij maar zelden een succes. Eerst wandelen en dan lopen. Maar op de duur heb je een systeem en weet je hoe je ergens ongezien je ding kan doen en je eigen veldslagjes kan winnen. Maar tijd en zin om het alles uitvoerig vast te leggen heb ik niet.

Uren observeren…

Toch wat interessants gevonden…

Om mits wat doorzettingsvermogen toch op die stek te kunnen vangen!

De voorbeeldige jongen uithangen

Dit mag niet, dat mag niet, niks mag. Als je openbaar succesvol wil zijn dan moet je er de kantjes aflopen, klopt. Maar het helpt wel als je alles binnen de perken houdt en eventuele voorbijgangers te woord staat over je passie, dan wordt er wel eens een oogje dichtgeknepen! Het helpt ook wel als je andere waterrecreanten niet voor de voeten loopt, euh, voor de surfplank vaart. Een voorbeeld van de voorbeeldfunctie die niet denkbeeldig is: een paar weken geleden was een visser tussen de surfers aan ‘t varen.. Half uur later flikken aan de tent, gedaan met spelen. Paar weken later was ik er met Jordi met twee slachtschepen.. vier dagsessies en een avond gevist. Flink op de bedchair gewacht telkens de surfers in de vaarzone aan het sukkelen, euh, leren surfen waren. Vriendelijk goeiendag tegen alle norse ventjes die voorbij kwamen en alles van a tot z aan het inspecteren waren.

Ook ff karperrappen dan maar: een vaarroute aangelegd drukker dan de rede van Vlissingen, marginaal geslacht op maximum 3, vaak 2 en meestal 0 stokken omdat we simpelweg niet konden volgen of moesten wachten om de surfers niet te verstoren. Degoutante verwoording over een campagne zonder voorvoederen op een water dat best omschreven wordt als één van de vergane glories van België. Een hongerput en elke karpervisser doet uiteindelijk hetzelfde. Maar als je de stek overpakt van iemand die een sessie van 11u gevist heeft en 8 beten kreeg tot halfweg de sessie maar dan stilgevallen was en wij tijdens de daarop volgende 6u nog 17 keer mogen aanslaan op evenveel stokken dan moet er toch een verschil zijn. Niet dat die andere visser niet succesvol is, zeker niet. Ik wil gewoon aangeven dat ondanks de interpretatie van uniformiteit er wel diversiteit is, het verschil zit hem in de creativiteit.. Details dus.. Denk gewoon niet dat wanneer iemand succesvoller is dan jij, die mens helemaal hetzelfde doet als jij want dan mis je gewoon de zin om jezelf te verbeteren!

We are watching! Intelligent zijn ze niet, maar achterlijk??? Altijd ruimte voor verbetering als visser!

 

Nog een laatste karper(w)rap zodat iedereen het begrijpt: 152 vissen bij hun tanden gehad op 70u en gene five-ohowwww ;p Wel bleven enkele kopstukken uit, zoals de Picasso, maar als je weet waar je die kan verwachten dan besef je dat een paar vissen onze beviste zone gewoon vermijden..

Picasso!! Picachu.. Ï€catchyou… Tijdens een andere ‘Vis om vis-sessie’ toen Arno deze op mijn hengel ving.. No regrets over ‘vis om vis’! Maar toch blijft deze vis door mijn hoofd spoken telkens ik aan dat water ben…

 

Karma is a bitch dus volgende keer een blank tegen mijn tanden waarschijnlijk 😀 Maar als je tijdens de laatste sessie op je instant voedersteksysteem binnen de paar minuten met de kerstomatenrig aan de haal gaan dan weet je dat je vallen op scherp liggen.. Dan mag Karma de volgende keer eens meespelen en dan is het weer van: just being there is… Of misschien toch ff nadenken wat er misging dan.

Terug op zijn schooljongens: we hadden een leuke tijd met het doen wat we graag doen, hadden leuke gesprekken met omstaanders en konden gewoon ons ding doen in samengang met de andere waterrecreanten. Maar tijd voor het promofilmpje te draaien hadden we niet. En dat alles met het materiaal van een onbekend Duits End Tackle bedrijf Carpleads.de en het aas van Exclusive Baits, vers van de pers gekocht aan eerlijke prijzen… Gewoon om aan te geven dat twee simpele jongens ook succesvol kunnen zijn met minder bekend materiaal en aas en zo een aardige cent in hun tas behouden!

PS: excuseer dat de foto’s het water niet prijsgeven voor mensen die de vissen niet herkennen. Het zijn natuurlijk ook geen ‘bakken’ dus eigenlijk maakt het toch niet uit!