Leie kleurt wit: projectspiegels en andere vissen straks in gevaar? 

Op Kerstavond bereikte ons via Facebook het nieuws dat de Leie in het Gentse wit kleurde, niet veel later pakten heel wat bekende nieuwssites zoals de Standaard uit met het nieuws. Blijkbaar is één en ander het gevolg van een brand bij het chemisch bedrijf Matco in Waregem vorige week. Bij bluswerken kwamen namelijk chemische producten in de Gaverbeek, die prompt vuilwit kleurde. Hetzelfde fenomeen dat nu gezien wordt op de Leie in Drongen en in het Gentse.

Talloze vissers en vooral karpervissers wachten de toestand met een bang hart af. Op de BVK Terugmeldpagina reageert Yves Claeys, een local van wie we deze foto's mochten gebruiken, als volgt: "Dit is de Leie in Drongen een uur geleden (nvdr.: dinsdag 24 december 15u07), hopelijk is dit geen giftige zaak want dit gedeelte komt uit in de Ringvaart en verspreidt zich naar kanalen rond Gent afhankelijk waar de stroming staat. Er is net een uitzetting gedaan en ook het reeds aanwezige bestand mogen we niet verwaarlozen!" Een dag later schept Alain Dillen, visserijbioloog bij ANB, meer duidelijkheid op desbetreffende pagina: "Voorlopig is er nog nergens vissterfte waargenomen. Deze toestand komt door een brand in het industrieterrein in Waregem; met het bluswater is ook verf in de Leie terecht gekomen. De waterbeheerder heeft nochtans z'n uiterste best gedaan om dat te voorkomen, door een dam in de Gaverbeek te plaatsen. Echter, een wolkbreuk diezelfde nacht deed de dam breken met het gekende gevolg... De Bijzondere Wateronderzoeker van VMM volgt het op. Voorlopig geen vissterfte, en ik verwacht het eigenlijk ook niet (meer) nu: de zuurstofgehaltes zijn altijd OK gebleven. Wel zijn de concentraties aan vluchtige stoffen (chemische verbindingen) sterk verhoogd maar waarschijnlijk door afspoeling en regenval al goed verdund. Het ziet er niet uit, die witte kleur, maar voorlopig zonder acuut gevaar voor de vis. Hopelijk ook geen gevolgen op lange termijn - maar dat is afwachten." 

Op de Monkey Climberredactie volgen we de situatie op de voet op en via locals vernamen we dat er momenteel enkel dode eenden en ganzen aangetroffen werden. Wie meer info of updates heeft mag ons steeds contacteren op info@monkeyclimber.be