"Een veilig loodsysteem is geen vrijpas om ver van je hengels te zitten of onmogelijke stekken te bevissen", amén Dennis Hellings!

Enige tijd terug zagen we Belgisch oudgediende Dennis Hellings zijn gal spuwen op social media; voor de tigste keer had ie een knossel onveilige rigs , voorslagen en nog meer troep opgevist. Onmogelijk wat daar allemaal tussen stak in this time and age, ware moordsystemen! De foto's hier pal onder spreken boekdelen... Tussen al die sociale kommer en kwel viel ons ook op dat Dennis himself wel met het meest visveilige systeem - het Central Shocker Systeem van Pole Position - dat we ooit zagen aan de slag is. Hoog tijd om hem daarover middels vijf goedgemikte vragen eens aan de tand te voelen. Watch & learn! 

1. 

Hoe belangrijk is visveiligheid in jouw visserij? Is dat besef er altijd geweest?

Uiteraard is visveiligheid een extreem belangrijke factor in mijn visserij. Als (karper)visser zijnde draag je een verantwoordelijkheid t.o.v. je geliefkoosde targets. Ik voel mezelf altijd enorm slecht als er zich een lijnbreuk voordoet. Stekkeuze, de hoek die je vist t.o.v. het lood en materiaalkeuze spelen al een heel grote rol om de kans te minimaliseren dat er zich een lijnbreuk voordoet. Zelf ben ik altijd van het principe geweest, dat ik liever iets zwaarder en lomper materiaal gebruik, en een aanbeet minder krijg hier, maar de vis wel kan landen. Nog steeds zie ik mensen met 30/00 vissen op kanalen tegen obstakels of op mosselbanken (nvdr.: zien wij volop, vooral als er Engelsen bij ons op het kanaal komen, vaak nog eens zonder voorslag…). Dit is uiteraard vragen om problemen. Of mensen die een voorslag gebruiken, maar die dan maar slechts 5m lang is. Mijn inziens heeft een voorslag dan maar weinig nut, zodra een vis over het talud scheert is het game over. De minimale lengte van een voorslag bij mij is 15m, laat ons zeggen een 5 hengellengtes. Maar draai het of keer het, hoe goed je ook je best doet om een lijnbreuk te minimaliseren, vroeg of laat valt het toch voor. Als het dan toch gebeurt, dan is het absolute prioriteit dat de vis de voorslag en/of leader zonder probleem kan dumpen en enkel nog met de rig achter blijft. Kan je dit niet garanderen, dan vis je mijn inziens niet visveilig. 

Of dat besef er altijd geweest is? Toch wel… Dat gezegd zijnde was ik er vroeger wel minder mee bezig, en waren er ook niet zo een visvriendelijke systemen op de markt als vandaag de dag. Als ik nu terugdenk hoe ik mijn eerste stappen in de karpervisserij zette, en dan vooral m.b.t. montages, tjah, dan krab ik mezelf toch ook wel eens achter de oren. Ik denk dat iedereen dat wel zal hebben als hij of zij terugkijkt naar vroeger. En dat is niet erg, iedereen moet ergens beginnen en maakt fouten, maar het is belangrijk om te leren van die fouten en je montages te verbeteren zodat het risico beperkt wordt. 

 

2. 

Kan je het begrijpen dat sommige vissers anno 2019 nog altijd onvoldoende de gevaren van bepaalde systemen inschatten?

Om eerlijk te zijn… eigenlijk niet. De magazines, social media, forums en andere platvormen staan boordevol tips en uitleg om visveilige systemen te gebruiken. Een leadcore leader met inline lood vastknopen aan de hoofdlijn met een wartel is toch echt niet meer van deze tijd, en toch wordt het nog vaker gedaan dan je zou denken. Een uitleg dat men niet kan splicen is dan het meest voorkomend antwoord. In mijn ogen is dat geen excuus, kun je niet splicen (enige oefening baart kunst) dan kan je perfect kant en klare leaders kopen die wel visvriendelijk zijn, met leadclips en alles erop en eraan. Hier ligt trouwens ook een stuk verantwoordelijkheid bij de winkelier. Als je met een beginnende karpervisser te maken hebt, neem de tijd om de systemen uit te leggen, en welk systeem je in welke situatie het beste kan gebruiken. En voor de vissers zelf, gebruik de info die beschikbaar is, en ga eens langs op de stand van firma’s die visvriendelijke systemen ontwerpen en verkopen. Last but not least, neem de raad en het advies van deze mensen aan, luister naar hun tips en gebruik het in jouw visserij. Stel je vragen en men zal je ongetwijfeld proberen helpen.

3. 

Pole position heeft een gamma boordevol visveilige systemen, is dit een zwaar aandachtspunt voor het merk?   

Uiteraard… mijn inziens is dat het enige (en juiste) vertrekpunt om een loodsysteem op de markt te brengen. Koen en Pieter (nvdr.: Koops en Van de Werfhorst) zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van visvriendelijk systemen, waarbij men gerust mag zeggen dat ze mijlpalen hebben neergezet in de visserij op gebied van visveilige systemen. Het mooie aan onze systemen is, vind ik, dat ze ook nog eens uiterst efficiënt zijn. Daarmee wil ik zeggen dat er ook over nagedacht is, dat de systemen het maximale uit je visserij proberen te halen. Een snellere en betere inhaking levert gewoon veel meer vissen op uiteindelijk, zeker op de alsmaar meer voorkomende dressuurwateren, zowel in het binnen- en buitenland. 

4. 

Welke producten uit de range gebruik jij vooral? Ben je beperkt tot leadclipvisserij als je voor absolute visveiligheid gaat of kan inline ook?

Persoonlijk gebruik ik het meeste de CS inline loden. Ik ben altijd fan geweest van inline loden o.w.v. de snellere inhaking t.o.v. de leadclipsystemen. Bij Pole Position heeft men de bestaande inline loden verbeterd door de wartel centraal, bovenop het lood te fixeren, waardoor er maximale druk op de haakpunt komt te staan bij een aasopname. Zodra de vis gaat beginnen kopschudden om zich van de haak te ontdoen, komt de wartel vrij en kan de geprikte vis het lood niet meer gebruiken om zich van de haak te ontdoen. Moest er toch een lijnbreuk voorvallen, dan kan de vis zich zonder probleem ontdoen van de leader / voorslag en blijft enkel de rig achter. Een bijkomend voordeel is dat het CS systeem, zowel inline lood als leadclip, werkt met het katrol systeem. Hierdoor ga je sneller beetregistratie krijgen, wat bij obstakelvisserij absoluut een pluspunt is. De leadclips werken volgens hetzelfde systeem, en zal ik eerder inzetten als ik moet werpen, een heel zachte bodem heb of gebruik moet maken van zwaardere loodgewichten dan 170g, op de drukke en grote kanalen zoals het Albert Kanaal bijvoorbeeld. Ik ben al enige tijd aan het vragen om het CS inline lood zwaarder dan 170g op de markt te brengen. Helaas is hier te weinig vraag naar en niet interessant genoeg om het in de rekken te leggen. De meeste vissers zijn bang om een zwaar lood in te zetten, terwijl het systeem enkel maar beter werkt met een zwaar loodgewicht. Maar om op de vraag terug te komen: je kan het CS inline absoluut gebruiken bij obstakelvisserij. Let wel! Een veilig systeem gebruiken is geen vrijpas om ver van je hengels te gaan zitten of om op onmogelijke stekken te vissen. Als visser zijnde draag je een verantwoordelijkheid, neem ze ook als je dit soort visserij gaat doen. 

5. 

Wat kan je ons vertellen over het gloednieuwe visveilige shocker systeem? Wat zijn je ervaringen hiermee?

Ik heb blijkbaar al teveel verteld in mijn antwoord op de vorige vraag… De Pole Position Central Shocker systemen zijn in mijn ogen het beste van beide werelden. Visvriendelijk, en efficiënt. De systemen zijn zo ontworpen dat alles zo compact mogelijk is (kijk maar naar de CS leadclips), waardoor het geheel ook minder opvalt op de bodem. Ik wil 1 ding wel duidelijk stellen! Het CS inline lood gebruikte ik al (ja ik kocht het gewoon), nog voor ik consultant werd. Het is makkelijk praten als je voor een firma vist, dat hun producten top zijn, maar ik zag er direct een meerwaarde in voor mijn visserij, en ging ermee aan de slag. We zijn inmiddels 3 jaren verder en ik gebruik het nog steeds. In 99% van de tijd vis ik dus met het CS inline lood of de leadclip, omdat ik met deze systemen op vrijwel elke situatie kan inspelen. Het grote probleem is dat mensen zich vaak krampachtig blijven vasthouden aan hun bekende systemen, en men het niet wil proberen of een kans geven. De mensen die er uiteindelijk mee aan de slag gaan, zijn vrijwel direct verkocht en gebruiken bijna niets anders meer. Hopelijk hebben jullie iets aan deze uitleg en kan je je verbeteren op gebied van visveiligheid en efficiënt vissen!

En ook met leadclips in pole position...