Gary Bayes, een van ‘s werelds meest gekende autoriteiten op het gebied van karperaas, heeft sinds midden tachtiger jaren met succes heel wat boilies en ander aas geproduceerd en op de markt gebracht. Hoewel we ons Gary levendig herinneren als vanger van enkele van Engelands grootste en mooiste vissen, als kraker van het illustere Fen Drayton, en als auteur voor tal van Engelse magazines, is het de laatste jaren toch wat stiller rond zijn figuur. In 2012 ontmoetten we deze levende aasbijbel voor het eerst in zijn laboratorium in Engeland, zagen we tot onze grote verbazing een ton eieren op de parking voor zijn Nashbait fabriek, en we zijn dan ook verheugd jullie hier via deze weg een leuk interview met deze op-en-top aasbaas voor te kunnen schotelen.

MAIN

Alright Gary, meteen met de deur in huis: waar ben jij best bekend voor?

“De meeste mensen kennen me vandaag vooral als de man achter NashBait, en ergens hopelijk ook als een aardig persoon, en met een beetje geluk misschien ook als diegene die ooit de eerste Engelse zestigponder ving (nvdr.: zestig Engelse pond, wijlen Two Tone). Bij intimi sta ik echter ook bekend als een echte multi species man, een specimenjager dus. Op jobvlak maak ik al bijna dertig jaar aas en ik denk dat ik meer boilies gerold heb dan wie dan ook in de viswereld!”

roach

Als je er na al die jaren op terugblikt: wat is het aas of product waar je het meest tevreden over bent?

Scopex Squid en de varianten erop omdat ze na twee decennia nog steeds vlotjes vangen. Het is bovendien goed voor de karper, zijn omgeving en de vangkracht ervan – vooral bij de grotere vissen – is ongeëvenaard. Het valt me op dat als ik mijn vijvervissen boilies voeder, dat zijn bijna altijd Scopex Squids, de filters pas om de 18 maanden gereinigd hoeven te worden. Voer ik echter wat anders, bvb. een commerciële pellet, dan wordt dat al snel om de 3 maand! De ontwikkeling achter Scopex Squid was dat ik een aas wilde dat voldeed aan al de grootste dieetvereisten en -noden van onze vriend karper. In het geval karpers ergens een gebrek hadden aan bepaalde hoog noodzakelijke voedingsstoffen zou dit aas de tekorten weer aanvullen. In die tijd waren er nog geen computers en ik verslond volledige wetenschappelijke publicaties, vaak voor slechts een lijntje bruikbare informatie. Dat was echt niet normaal, weet je, maar wel o zo interessant. Wanneer ik zeg dat ik trots ben op de Scopex Squid range, dan meen ik dat ook en bedoel ik het héle gamma inclusief de nieuwe 4G Squid. Qua voedingswaarde zijn dit verschillende versies, maar an sich op dezelfde leest geschoeid. Nu we toch in het heden bezig zijn; ook de ontwikkeling van nieuwe toppers als The Key en de nieuwe Key Stabilised heeft ook meer tijd gekost dan mensen ooit zullen beseffen/weten.”

PIC 1 4g squid

packaging

“In die tijd waren er nog geen computers en ik verslond volledige wetenschappelijke publicaties, vaak voor slechts één lijntje bruikbare informatie. Dat was echt niet normaal, weet je, maar wel o zo interessant.”

digital little black book

Zijn er ook bepaalde ‘bait blunders’ die je aan ons exclusief durft toegeven?

“De fameuze Whiskey boilies misschien wel. Ondanks dat we deze wel heel grondig getest hadden, en ze – zoals velen zich nog zullen herinneren – enorm snel en veel karpers vingen, hadden we misschien ietwat overhaaste conclusies getrokken. Het probleem was dat ik de Whiskeys uitgeprobeerd had met een gering aantal testers, en dat zij allen snel alle targetvissen pakten. En dat bleek achteraf niet overal het geval, al waren ze op die waters waar ze wel aansloegen toch torenhoog favoriet hoor. Je wil niet weten hoeveel vraag ik tot op vandaag niet krijg om die terug op de markt te brengen!

final recipe

We hebben ook een keer een heel snelle klus geklaard voor een Franse klant die op wel heel korte termijn zijn aas nodig had. Had ik het recept wel niet verkeerd gelezen en het volledig verkeerde gerold! Gewoonweg een compleet verkeerde basis, en verkeerde extracten. Oepsie!

DSC01503

Mijn eerste keer knoeien met enzymen wist ik ook niet helemaal wat ik aan het doen was, maar het eerste recept dat ik probeerde lukte weliswaar briljant. Grif toegegeven, niet dankzij mijn kennis, het was puur geluk. Andere methoden en combinaties die ik probeerde mislukten trouwens allemaal. De winnende combinatie was de basis van het aas dat destijds de Enzyme Mix werd. Zelf heb ik er de Amphibian van de Essex Manor mee heb gevangen, alsook mijn eerste Conningbrook karper.”

Tussen ons gezegd en gezwegen, wat is je slechtste productieidee ooit?

“Extreem lange worsten en dito dumbels dus. Die lange 12x20mm dumbels verkochten absoluut niet. Héél jammer, want geloof het of niet, deze vormen een ongelooflijk excellent presentatieaas, karpers eten ze met meer vertrouwen, en de beten kwamen veel sneller door dan met ronde boilies. Ik hoorde vrienden en kennissen uit en kreeg er goede feedback van andere testers over. Voor mezelf maak deze nog steeds – dat is dan weer het voordeel van deze job – en voor veel andere testers, maar commercieel waren ze waardeloos. Wie interesse heeft kan deze presentatie zelf altijd imiteren door twee Key 10x15mm boilies op de hair te plaatsen.”

cultured hookbaits

Wat is jouw eerlijke mening over boilies na al die jaren? Meen je oprecht dat het het beste karperaas is, of grijpen we er eerder continu naar terug omwille van zijn gebruiksgemak?

“Boilies zijn en blijven het beste all round karperaas, punt aan de lijn. Maar het klopt: ze zijn tevens zeer gemakkelijk, misschien wel te makkelijk. Tegenwoordig is voor veel karpervissers een emmer maïs of andere particles te week zetten en koken al teveel moeite… Maar hoe succesvol boilies zijn hangt ook af van het water en zijn karper. Aan Fen Drayton vangen de brasemvissers meer karper dan de karpervissers, louter omdat zij wel gebruik maken van maden en zaden. Dus je kan niet zeggen dat de karpers niet bijten, zeker niet als je halsstarrig boilies gebruikt.”

Is er iets waar karpers goed op reageren dat je nog steeds blijft verbazen?

“Puur chili poeder in pastavorm is eentje dat eruit springt. Er zijn ook bepaalde dingen die ik walgelijk vind, maar waarvan karpers vreselijk gaan likkebaarden. Ik heb altijd een beetje kelp vloeistof bij me, de karper reageert er bijzonder goed op. Karpers houden ook absoluut van tarwebiscuits, en ze houden van grijze naaktslakken, niet de zwarte, maar dat verschilt ook van soort tot soort en water tot water. Ik proef trouwens alles zelf en net daarom heb ik de voorkeuren van de karper alsook die van mezelf leren kennen. Dus ook al smaakt iets vreselijk voor mij, ik weet dan of het een karper al dan niet zal aantrekken.”

pic 5 taste

Is er een aas of product dat je niet goed vindt? En ervaar je na al die jaren soms nog rolproblemen?

“Ik hou van de smaak en geur van bijna alles wat we bij Nash in het aas doen. Maar alles met green lipped mussel is vervelend, zelfs als je een kilo wilt afwegen heb je een masker nodig omdat het zo’n irriterend en fijn stof is. Boilie mixes (ook die van ons) op zich zijn eenvoudig als je de ontwikkeling goed doet, maar elk aas heeft zijn eigen kenmerken. Het rolgedrag verschilt dus van mix tot mix. Bijvoorbeeld the Key. Die zwelt lichtjes wanneer ie samengeperst wordt. Om dus zeker te zijn dat het perfect gerold is (milimeterwerk hé) hebben we echt nauwkeurige toevoegingen nodig voor deze mix. Tot op de gram.”

Thx for reading! Kom binnenkort terug voor Deel 2!